Nyheter

Nordenkampen i Eva Lisa Holtz Arena

Den 12 februari 2023 hölls Nordenkampen i vår helt nya hall Eva Lisa Holtz Arena. Flera svenska stjärnor fanns på plats, så som Khaddi Sagnia, Maja Åskag, Tilde johansson, Fanny Roos och Henrik Larsson. Internationella stjärnor som Pål Haugen Lillefosse, Hedda Hynne, Mette Graversgaard och Eivind Prestegård Henriksen fanns också på plats. Tävlingen bjöd på fina resultat och många personbästa. I resultatlistan kan man notera att samtliga vinnarresultat utom 3 är bättre än de gamla banrekorden i Våxnäshallen!

Kvällens höjdpunkt kanske ändå var män 200m där svenske Erik Erlandsson sprang nytt svenskt inomhusjuniorrekord. Det var inte enbart svenskt inomhusjuniorrekord utan även Europeiskt inomhus U20-rekord. Stort grattis säger vi till Erik Erlandsson.

En annan svensk löpare som sprang bra på 200m var Julia Henriksson som sprang på 20.26 vilket var nytt personbästa och var enbart 11 hundradelar från det svenska inomhusrekordet. Svenskan Maja Åskag visade att hon var i god form när hon vann tresteget på nya personbästat 13.82m. Svenska stjärnan Khaddi Sagnia gjorde inte Karlstad publiken besviken utan vann längdhoppet på fin 6.66m.

På 60m rakan gick det fort för den nyblivne svenska rekordhållaren Henrik Larsson som vann 60m på fina 6.61. Henrik visar på fortsatt god form inför ISM i Malmö och IEM i Istanbul.

Sverige vann damkampen medan Norge vann herrkampen. Se resultaten från tävlingen här.

Bilder från kampen finns här.

Vi hälsar er alla välkommen åter.

Här är Sveriges trupp till Nordenkampen – ”Riktigt härligt och starkt gäng!”

På söndag är det dags för årets första friidrottslandskamp, Nordenkampen i Karlstad. Här presenteras den svenska truppen i sin helhet. ”Vi ska göra allt vi kan för att försvara fjolårssegern och kommer till start med ett riktigt härligt och starkt gäng”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Under de senaste dagarna har vi avslöjat ett antal svenska stjärnor som kommer till start i Nordenkampen: Khaddi Sagnia, Fanny Roos, Carl Bengtström, Maja Åskag och Henrik Larsson är alla redo att fajtas mot de nordiska rivalerna i nybyggda Eva Lisa Holtz arena.

I dag släpptes truppen i sin helhet och du hittar den HÄR på Svensk Friidrotts uttagningssida.

Som synes innehåller laget många aktiva, utöver dem som redan presenterats, med rejäla internationella meriter.

”Många lysande stjärnor”

– På det hela taget är jag mycket nöjd med truppen. Vissa namn saknas absolut, den risken finns alltid i en intensiv tävlingsperiod, men vi har många lysande stjärnor på plats och det finns även flera spännande framtidsnamn i truppen, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Under tisdagen kommer även de andra lagen – Norge, Finland och Danmark/Island – att offentliggöras och läggas ut HÄR.

– Som vanligt gäller att alla gör sitt yttersta och krigar för varje poäng. Lyckas vi med det tror jag att vi kan gå segrande ur kampen även i år, säger Kajsa, som hoppas på välfyllda läktare i Karlstad.

– Publiken kan bli tungan på vågen och jag vet av egen erfarenhet att friidrottspubliken i Karlstad är både kunnig och engagerad. Vi hoppas på ett starkt stöd på söndag!

Khaddi Sagnia kommer till Nordenkampen

Nu är det klart att längdstjärnan Khaddi Sagnia kommer till Nordenkampen i Karlstad. Och det är en Khaddi i högform som ska hjälpa Sverige till seger: ”Jag verkligen älskar att tävla för landslaget!” säger hon.

Söndagen den 12 februari ska de svenska friidrottarna äntligen få mäta sina krafter mot de nordiska konkurrenterna i årets första landskamp – Nordenkampen i Eva Lisa Holtz arena i Karlstad. Sedan tidigare vet vi att Carl Bengtström, Fanny Roos, Henrik Larsson och Maja Åskag är klara för tävlingen och nu kan vi berätta att de får sällskap av ytterligare ett stort namn, nämligen Khaddi Sagnia.

Khaddi har inlett säsongen strålande med ett världsårsbästa i längdhopp på den lilla tävlingen Kvilles hopptävling på hemmaplan i Göteborg där hon hoppade 6.75 redan i första omgången.

– Det var verkligen så, så kul! Det är alltid en härlig känsla att få hoppa bra och känna att man har det att luta sig tillbaka på, framför allt så tidigt på säsongen. Och det är skönt att känna att känslan man har haft inombords stämde, säger Khaddi Sagnia som berättar att hon inte hade kört så många pass med hel ansats:

– Det var lite svårt att kontrollera farten jag fick med mig första passet men sedan gick det bättre.

”Nyfiken på vilka resultat man får på banorna”

Nu var det några år sedan Khaddi senast var med på Nordenkampen men nu ser hon fram emot att få hjälpa Sverige till seger:

– Jag har inte varit med på några år, men jag älskar verkligen att tävla för landslaget. Det blir ju inte så många tävlingar, utan det är Nordenkampen, Finnkampen och så de stora mästerskapen. Men på Nordenkampen och Finnkampen kommer man varandra så nära eftersom alla slåss för ett och samma mål. Annars är man alltid en enskild idrottare och alla har individuella mål, men nu känner man verkligen viljan från alla, säger hon och fortsätter:

– Jag var på invigningen av den nya hallen i Karlstad och det var en överraskning att få se banorna och hela arenan. Det kändes nästan som en amerikansk arena, den är så fin! Nu är jag nyfiken på vad man får för resultat när man tävlar där.

Khaddi Sagnia har inte bara visat en god form i längdhopp den här säsongen. Redan i mitten på januari satte hon nytt personbästa på 60 meter och klev in som ensam fyra i Sverige genom tiderna med tiden 7.25. Är det här en ny karriär i vardande?

– Jag och min tränare, vi har som en tradition att springa något 60-meterslopp när det finns tid. Se att farten finns där efter en tung uppbyggnadsperiod. Ska man köra sprint fullt ut gäller det ju att köra den träningen. Nu har jag lagt mycket fokus på styrka och annat, men snabbheten verkar ha utvecklats ändå, skrattar hon.

”En grym kvartett” – Bengtström, Roos, Åskag och Larsson klara för Nordenkampen

Söndag 12 februari är det dags för Nordenkampen i Karlstad. Nu presenterar vi fyra stjärnor som är klara att fajtas för Sverige i nya Eva Lisa Holtz arena. ”En grym kvartett”, ler förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Nordenkampen är den årliga friidrottslandskampen mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island och i år kommer lagmatchen att avgöras i den splirrans nya arenan i Karlstad.

Lagpusslandet pågår för fullt i respektive nation och den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist smygsläpper nu fyra tunga namn som kommer till start för Blågult:

Europaettan Henrik Larsson, 60 meter

En nybliven rekordhållare gör sitt första landslaguppträdande på hemmaplan. Så sent som i söndags slog Henrik Larsson det 27 år gamla svenska rekordet på 60 meter när han sprang 6.56, en tid som gör honom till Europaetta i år och topp-10 i världen.

– Det känns oerhört inspirerande att få dra på sig landslagsdräkten på hemmaplan och bjuda in mina nordiska kollegor till vår nya fina friidrottsarena. Jag hoppas på en fullsatt arena, det vore coolt, säger Henrik.

Världssexan Fanny Roos, kula

Inomhus-EM silvermedaljören från 2021, svenska rekordhållaren och världssexan Fanny Roos stöter kula på Nordenkampen. Fanny har flertalet stötar över 19 meter och det svenska rekordet lyder 19.42. Nu är det alltså klart att Fanny blir en av två tjejer som försvarar de svenska färgerna i kula i Karlstad. Fanny inledde året med fina 18.66, vilket gör henne till sexa i världen i år.

Carl Bengtström, 400 m

Carl Bengtström är något så ovanligt som svensk VM-medaljör på en av friidrottens sprintdistanser. Det var på fjolårets inomhus-VM i Belgrad som 22-åringen slog till – nytt svenskt rekord och brons på 400 meter! Senare samma år putsade han sitt personliga rekord på huvuddistansen 400 m häck och på VM i Eugene var han ytterst nära att ta sig till sin första stora final utomhus. 2023 inledde Carl med 46.26 vilket gör honom till 13:e man på världsårsbästalistan.

Maja Åskag, tresteg

2021 vann hon dubbla guld på såväl JVM och JEM och i fjol började längd- och trestegsstjärnan Maja Åskag etablera sig på allvar som senior. Bland annat vann supertalangen från Eskilstuna SM-guld i längdhopp på 6.73. I årsupptakten 2023 har Maja bland annat satt ett nytt inomhuspers i längd med 6.33.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist är mycket taggad inför årets första uppdrag för det svenska landslaget:

– Ja, det ska bli otroligt kul och spännande! Många av våra aktiva har redan levererat på en riktigt hög nivå så vi har haft en mycket inspirerande start på det här året. Nu laddar vi för att göra allt vi kan för att försvara vår titel som Nordens främsta friidrottsnation.

– I dag presenterar vi en härlig teaser; en grym kvartett aktiva som kommer att vara med och fajtas i Karlstad, säger Kajsa som har ett starkt lagbygge på gång.

I början av nästa vecka ska truppen vara spikad. Håll utkik; fler stjärnor är redan klara och några är på ingång.

De tre första stjärnorna uttagna till Nordenkampen

Söndagen den 12 februari avgörs Nordenkampen i nya Eva Lisa Holtz arena i Karlstad. Nordenkampen är en friidrottslandskamp mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island och motsvarigheten till Finnkampen inomhus.

Idag kan arrangören tillsammans med deltagande nationer avslöja de första stjärnorna klara för kampen. Sverige och Kajsa Bergqvist tar ut två namn och Norge har tagit ut en av sina storstjärnor. Det handlar om en Europaetta, en världssexa och en OS-medaljör:

Europaettan Henrik Larsson, 60 meter

Den nyblivne rekordhållaren på 60 meter gör sitt första landslaguppträdande på hemmaplan. Så sent som i söndags slog Henrik det 27 års gamla svenska rekordet på 60 meter när han sprang 6.56. Det förra rekordet tillhörde Peter Karlsson och Patrik Lövgren och löd 6.58. Med 6.56 är Henrik europaetta i år och topp 10 i världen.

– Det känns oerhört inspirerande att få dra på sig landslagsdräkten på hemmaplan och bjuda in mina nordiska kollegor till vår nya fina friidrottsarena. Jag hoppas på en fullsatt arena, det vore coolt, säger Henrik efter dagens besked.

Världssexan Fanny Roos, kula

Inomhus-EM silvermedaljören från 2021, svenska rekordhållaren och världssexan Fanny Roos stöter kula på Nordenkampen. Fanny har flertalet stötar över 19 meter och det svenska rekordet lyder 19.42. Nu är det alltså klart att världsstötaren Fanny blir en av två tjejer som försvarar de svenska färgerna i kula i årets Nordenkamp.

OS-silvermedaljören Eivind Henriksen, viktkastning

Norska landslagsledningen sänder en av sina starkaste stjärnor till tävlingarna i Karlstad. OS-silvermedaljören i slägga, Eivind Henriksen kommer till Nordenkampen. Vid OS i Tokyo 2021 kastade Eivind norskt rekord med finfina 81.58. På Nordenkampen handlar det om viktkastning och även där har Eivind god kapacitet. Kast över 24 meter är att vänta med det 15,88 kilo tunga redskapet.

– Startlistorna fylls på i takt med att respektive förbundskapten tar ut sina lag, och den närmsta veckan blir riktigt spännande. Jag är övertygad om att vi kommer kunna presentera många heta namn inom kort. Nu hoppas jag att Karlstadpubliken tar chansen att vara på plats och heja fram Henrik och de andra stjärnorna, säger Johan Engberg på IF Göta som projektleder tävlingen.

Upplev Nordenkampen på plats i Karlstad

Med drygt en vecka kvar till årets första landskamp, Nordenkampen, är det hög tid att säkra era biljetter. Kom till nybyggda Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad den 12 februari och upplev friidrott i världsklass.

Svensk friidrott har fått en bra start på inomhussäsongen med bland annat fina resultat under söndagens Folksam Grand Prix Stockholm Indoor där Henrik Larsson från IF Göta slog svenskt rekord på 60 meter med 6.56. Den 12 februari väntar årets första landskamp när Nordenkampen avgörs i Karlstad.

För den som vill se tävlingarna på plats finns flera biljettalternativ:

Sittplats: Är beläget på den bortre långsidan och rymmer knappt 1000 sittande. Här kommer du väldigt nära rundbanan och stav, längd och tresteg avgörs i området mot läktaren. Du får en bra överblick över hela arenan. Ungdomar upp till 18 år kan köpa sittplatsbiljetter för halva priset.

Ståplats: Arenan kommer att utrustas med tre ståplatsläktare. Dessa kommer att placeras vid höjdhoppet, precis utanför rundbanan och vid området för kula och viktkastning. 300 biljetter finns i denna kategori. Ungdomar upp till 18 år kan även köpa ståplatsbiljetter för halva priset.

Klubb-Sverigepaket: Häng med de svenska supportrarna på Nordenkampen. Med Klubb Sverige träffar ni svenska friidrottssupportrar och laddar upp inför tävlingen med brunch och uppsnack inför tävlingen med friidrottsprofiler. När tävlingen börjar sitter ni på Klubb Sveriges egna läktare tillsammans med den gula svenska klacken. Ni som inte redan är medlemmar i Klubb-Sverige kan bli det på plats.

Detta ingår:

  • Biljett till Klubb Sveriges läktare
  • Brunch på arenan före tävlingen
  • Uppsnack och besök av friidrottsprofiler
  • Svensk flagga samt en goodiebag från Klubb Sverige

Köp biljetter till Nordenkampen här.

Om du önksar VIP-paket så kontakt info@ifgota.se

Nu finns ungdomsbiljetter

Titta hit alla ni som är 18 år och yngre. Nu går det att köpa ungdomsbiljetter till  Nordenkampen som är i Eva Lisa Holtz Arena den 12 februari. Tryck här för att säkra din biljett.
Det finns två olika biljettyper, sittplats för 175 kr och ståplats för 75 kr.

Sittplats; är beläget på den bortre långsidan. Här kommer du väldigt nära rundbanan och stav, längd och tresteg avgörs väldigt nära läktaren. Du får en bra överblick över hela arenan.

Ståplats; arenan kommer att utrustas med tre stycken ståplatsläktare. Dessa kommer att placeras vid höjdhoppet, precis utanför rundbanan och vid området för kula och viktkastning.

Skynda att säkra din biljett idag!!

 

Säkra din biljett till 12 februari

Välkommen till Nordenkampen i Karlstad den 12 februari 2023! Säkra din biljett redan nu genom att besöka Ticksters evenemangssida. Det finns två olika biljettyper via sidan.

Sittplats; är beläget på den bortre långsidan och rymmer knappt 1000 sittande. Här kommer du väldigt nära rundbanan och stav, längd och tresteg avgörs väldigt nära läktaren. Du får en bra överblick över hela arenan.

Ståplats; arenan kommer att utrustas med tre stycken ståplatsläktare. Dessa kommer att placeras vid höjdhoppet, precis utanför rundbanan och vid området för kula och viktkastning. 300 biljetter finns i denna kategori.

Köp biljett

Nordenkampen i Karlstad 12 februari 2023

Nordenkampen är en lagmatch i friidrott mellan de nordiska länderna: Finland, Norge, Sverige och ett gemensamt danskt/isländskt landslag. Tävlingen avgörs i Karlstad söndagen den 12 februari kl. 12.00-16.00.

Välkommen till Eva Lisa Holtz Arena

Nordenkampen avgörs i Karlstads nya friidrottsarena och Sveriges mest moderna anläggning för friidrott. Nordenkampen blir den första stora seniortävlingen i anläggningen och arrangören hoppas kunna fylla arenan med publik den 12 februari. Arenan rymmer 950 sittande och 300 stående i publik under Nordenkampen. Läs mer om arenan här.