Söndagen den 12 februari avgörs Nordenkampen i nya Eva Lisa Holtz arena i Karlstad. Nordenkampen är en friidrottslandskamp mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island och motsvarigheten till Finnkampen inomhus.

Idag kan arrangören tillsammans med deltagande nationer avslöja de första stjärnorna klara för kampen. Sverige och Kajsa Bergqvist tar ut två namn och Norge har tagit ut en av sina storstjärnor. Det handlar om en Europaetta, en världssexa och en OS-medaljör:

Europaettan Henrik Larsson, 60 meter

Den nyblivne rekordhållaren på 60 meter gör sitt första landslaguppträdande på hemmaplan. Så sent som i söndags slog Henrik det 27 års gamla svenska rekordet på 60 meter när han sprang 6.56. Det förra rekordet tillhörde Peter Karlsson och Patrik Lövgren och löd 6.58. Med 6.56 är Henrik europaetta i år och topp 10 i världen.

– Det känns oerhört inspirerande att få dra på sig landslagsdräkten på hemmaplan och bjuda in mina nordiska kollegor till vår nya fina friidrottsarena. Jag hoppas på en fullsatt arena, det vore coolt, säger Henrik efter dagens besked.

Världssexan Fanny Roos, kula

Inomhus-EM silvermedaljören från 2021, svenska rekordhållaren och världssexan Fanny Roos stöter kula på Nordenkampen. Fanny har flertalet stötar över 19 meter och det svenska rekordet lyder 19.42. Nu är det alltså klart att världsstötaren Fanny blir en av två tjejer som försvarar de svenska färgerna i kula i årets Nordenkamp.

OS-silvermedaljören Eivind Henriksen, viktkastning

Norska landslagsledningen sänder en av sina starkaste stjärnor till tävlingarna i Karlstad. OS-silvermedaljören i slägga, Eivind Henriksen kommer till Nordenkampen. Vid OS i Tokyo 2021 kastade Eivind norskt rekord med finfina 81.58. På Nordenkampen handlar det om viktkastning och även där har Eivind god kapacitet. Kast över 24 meter är att vänta med det 15,88 kilo tunga redskapet.

– Startlistorna fylls på i takt med att respektive förbundskapten tar ut sina lag, och den närmsta veckan blir riktigt spännande. Jag är övertygad om att vi kommer kunna presentera många heta namn inom kort. Nu hoppas jag att Karlstadpubliken tar chansen att vara på plats och heja fram Henrik och de andra stjärnorna, säger Johan Engberg på IF Göta som projektleder tävlingen.