Sveriges åtta bästa herr- och damlag i friidrott gör upp om segern i Lag-SM på Friidrottsarenan (Gränby) i Uppsala den 21 juni. Båda OS-medaljörerna i diskus, Daniel Ståhl Spårvägens FK och Simon Petterson, Hässelby SK deltar. Ett flertal andra svenska friidrottare på internationell nivå, såsom OS-sjuan i kula Fanny Roos och inomhus-VM medaljören på 400 m Carl Bengtström tävlar för sina klubblag med ambition att ta hem Lag-SM guldet.

Lag-SM finalen äger rum på Friidrottsarenan (Gränby) i Uppsala, med en första tävlingsstart klockan 1300 på tisdag 21 juni. Grenprogrammet är ett nästintill fullständigt med löpningar från 100 m till 5000 m, båda häckdistanserna, fyra hopp- och fyra kastgrenar samt stafett 4 x 100 m. Sista grenstart, 4×100 m, sker klockan 1940. Precis som i Finnkampen räknas placeringspoäng där grensegraren får åyya poäng, tvåan sju, trean sex och så vidare ner till åttan som får en poäng. SM-medaljer delas ut till de tre bästa klubbarna totalt i dam- respektive herrklassen. Upsala IF Friidrott deltar med lag i både herr- och damklassen. Bland de tävlande finns flertalet av de elitaktiva från UIF Friidrott som deltog i Folksam Grand Prix på Sollentunavallen i helgen, bl a, Erik Martinsson (400 m), Klara Helander (400 m), Karolina Svensson (Längdhopp) och Isak Andersson (400 m häck).

– Friidrott är i grunden en individuell idrott, men att få tävla för sitt klubblag är något speciellt som alla friidrottare uppskattar.  Att få tävla om varje placeringspoäng mot andra föreningar och tillsammans kämpa för att vinna SM-medaljer är viktigt för klubbkänslan, säger Henrik Wennberg, sportchef i Upsala IF Friidrott.

– Det ska bli väldigt kul att få tävla om Lag-SM-guld på hemmaplan. Att vinna min gren och bidra med viktiga poäng till klubben, säger längdhopparen Karolina Svensson, UIF Friidrott.

– Jag ser fram emot att få springa 400 m individuellt i Lag-SM finalen och siktar på att vinna hem de åtta lagpoäng till klubben som en vinst skulle innebära, säger Erik Martinsson, som var med i det svenska 4×400 m stafettlaget i inomhus-VM i Belgrad i mars.

Upsala IF Friidrott arrangerar Lag-SM finalen i samarbete med Svenska Friidrottsförbundet.

För mer information, kontakta:
Peter Jonsson, Presschef Lag-SM-final 2022, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 986 02 32, e-post: presschef@uiffriidrott.se

Henrik Wennberg, Sportchef, Upsala IF Friidrott
Mobil: +46(0)70 643 82 14, e-post: henrik@uiffriidrott.se